Nieuwsbrief oogst 2022

We beleven bizarre tijden, na 2 jaar corona, houdt nu de energiecrisis ons nu in de greep corona, houdt de energiecrisis ons nu weer in de greep, links of rechts om de extreem hoge prijzen werken overal in door.

Ook onze wijnboeren hebben hier helaas mee te maken, de productiekosten blijven stijgen, denk hierbij aan duurdere flessen, etiketten, kurken en brandstof voor de landbouwmachines, maar ook de aanhoudend lagere rendementen maken een aanpassing van de vaste kosten noodzakelijk

Concreet betekent dit dat de vaste kosten, helaas met € 10,00 ( nog geen € 0,14 per fles) omhoog moeten gaan.

Nu beter nieuws.

Ook Frankrijk beleefde een prachtige zomer, met in grote delen van het land lange periodes van extreme warmte en droogte, met temperaturen die regelmatig opliepen naar de 40 graden. Het zag er begin april met zo’n 4 dagen nachtvorst nog niet naar uit dat het zo’n mooi wijnjaar zou worden.

 

In de Beaujolais.

Maxime Cortay is met zijn plukkers op 25 augustus begonnen met het binnen halen van de chardonnay-druiven voor zijn Cremants, sinds enkele jaren is hij ook begonnen met het maken van mousserende wijnen. Daarna was de gamay-druif aan de beurt, rond 14 augustus viel er in nagenoeg heel Frankrijk regen, deze was zeer welkom om de druiven in volume te laten groeien en de druiven en laatste positieve zet te geven voor een geweldige structuur, en prachtige donkere kleur. Hoewel de opbrengst een aantal procenten hoger is uitgevallen dan de oogst van 2021 (heel veel hagelschade) zit het volume nog ruim onder het jaargemiddelde, maar de kwaliteit ligt op een hoog niveau.

De oogst van prachtige gezonde trossen Gamaydruiven

In de Muscadet.

De schrik zat er begin april goed in toen er weer een late periode van nachtvorst aan diende, gelukkig was er weinig schade door deze vorst. Ook in de Muscadet regio extreem hoge temperaturen, door de ligging dicht bij de Atlantische oceaan, komt 40 graden hier zelden voor. De ban des vendanges is ook hier op 25 augustus ( voor de Muscadet is dit uitzonderlijk vroeg ) opgeheven en is Alexandre met zijn team direct de wijngaarden in gegaan om de melon de bourgogne-druiven binnen te halen, hij  schrijft mij over zijn druiven, kort maar krachtig: “Goed sap, veel suikers”  De eerste cuves zijn klaar met de fermentatie en geven een goede indicatie van een zeer goed wijnjaar.

 

De druiven, folle blanche, chardonnay en pinot blanc zijn de ingrediënten voor het maken van de mousserende wijn

 

 

 

 

 

 

 

 

   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.