Wat is er veranderd in de wijnwetgeving voor de Muscadetwijnen ?

 

Het moest er eens van komen, een aanpassing in de wetgeving voor de wijnen uit Le Pays Nantais, en met name voor de Muscadetwijnen.

Muscadet is de naam van de wijnen geproduceerd van de melon de bourgogne-druif en niet van het gebied waar deze wijnen vandaan komen, dat is Le Pays Nantais, vernoemd naar de stad Nantes.

De “oude” regelgeving stamt uit het begin van de ‘30er jaren van de vorige eeuw.

Er waren grofweg 2 classificaties:

  • Muscadet
  • Muscadet sèvre-et-maine

Na jaren van voorbereiding en heel veel discussiëren is in 1994 de wetgeving aangepast.

Naast de eerste 2 a.o.c.’s de voorloper van de huidige a.o.p dat staat voor appellation d’origine protégée, zijn er 2 a.o.p. bij gekomen nl.

  • Muscasdet Côtes de Grandlieu
  • Muscadet Coteaux de la Loire

Sinds 2011 zijn daarbij gekomen de 3 cru in de gemeentes:

Clisson, Gorges en Le Pallet.

 

Wat zijn de verschillen in de diverse classificaties?

De opbrengsten zijn gelimiteerd, wijn met de aanduiding:

 Muscadet (1) mogen uit het gehele gebied komen dat hier voor is vastgesteld. De maximale opbrengst is 65 hl per ha.

Muscadet sèvre-et-maine (2) De grootste classificatie, hier komt ruwweg 75% van alle Muscadet vandaan en is gelegen tussen de rivieren de Sèvre en de Maine en ligt ten zuiden van Nantes 50km tot 80km van de kust. Hier geldt een opbrengst maximum van 55 hl per ha.

Muscadet Côtes de Grandlieu (3) dit gebied ligt ten zuiden van Nantes in de directe omgeving van een van Frankrijkgrootste meren Lac de Grand-Lieu, ook hier 55 hl per ha en er worden strengere eisen aan de vinificatie en de bodemgesteldheid gesteld.

Muscadet Coteaux de la Loire (4) gelgen ten noordoosten van Nantes vaak met lage hellingen aan de Loire ook hier een opbrengst maximum van 55hl per ha.

Binnen het Sèvre-et-maine gebied zijn 3 dorpen die sinds 2011 het predicaat Cru mogen dragen.

Het zijn de dorpen Clisson, Gorges en Le Pallet, 65 wijnboeren uit deze 3 dorpen mogen, indien zij aan alle strenge eisen voldoen, de toevoeging Cru op hun etiket voeren. Vooral de bodem waarop deze 3 dorpen zijn gelegen speelt een belangrijk rol voor het verkrijgen van het predicaat Cru. Op termijn is het de bedoeling dat het aantal dorpen met de Cru-status tot 10 zal worden uitgebreid, waaronder ook Mouzillon waar de wijngaarden van Alexandre Déramé zijn gelegen. Er zal echter nog flink wat water door de Loire moeten stromen voor het zover is.