MUSCADET-FONDUE

Het is heel eenvoudig; giet een fles Muscadet in de fonduepan, voeg een paar takjes verse tijm, een blaadje laulier, een teentje knoflook, een eetlepel provençaalse kruiden en een mes puntje kerrie toe. Breng het geheel aan de kook. Daarna op het fonduestel blijven verwarmen. Schep de kruiden eruit. Nu is de fonue gereed het vlees kan erin en genieten maar.

Het is natuurlijk heerlijk om er een gekoeld glas Muscadet bij te drinken. Door het verhitten verdwijnt de alcohol. Voordeel van deze fonue; geen vette luchtjes in huis en mager eten.

Bon appétit

OEUF EN MEURETTE*

Wat hebben we nodig voor 4 personen als voorgerecht:

50 gram gerookt mager spek, in reepjes

2 dikke eetlepels boter, 4 verse eieren,

2 sjalotten, gehakt, 1 scheut rode wijnazijn,

1 blad laurier, 1 teen knoflook

1 takje of snufje tijm, 4 sneden oud stokbrood

1 fles rode Beaujolais, 1 flinke eetlepel bloem

250 ml runderfond

Smelt 1 eetlepel boter in een sauspan en bak daar zachtjes het spek en de sjalotten in tot de sjalotten glazig zijn. Doe de wijn en de kruiden in de pan en laat alles tot de helft inkoken.

Voeg de fond toe en laat weer tot de helft indampen. Prak de bloem en resterende boter goed door elkaar. Voeg al roerende bij de saus en laat nog 2 minuten doorkoken. Breng op smaak met zout. Zeef de saus als hij te veel klontjes bevat en houd hem warm op een zeer laag pitje (hij kan ook van tevoren gemaakt worden en weer opgewarmd).

Rooster de sneetjes stokbrood knapperig en wrijf ze in met de doorgesneden teen knoflook.

Breng een pannetje water met zout en een scheut azijn aan de kook en draai het vuur lager. Breek een ei in een kopje en laat het voorzichtig in de hete vloeistof glijden. Neem 2 lepels en vouw tijdens het pocheren het wit zo goed mogelijk om de dooier. Pocheer een koelkast-ei exact 2,5 minuten. Je denkt dat het niks wordt, maar als je ze met de schuimspaan uit de pan tilt, blijkt het toch erg mee te vallen. Bewaar.

Breng het water weer aan de kook en pocheer het volgende ei, en zo verder. Dompel voor het serveren de eieren samen nog exact 1 minuut in het hete water. Laat uitdruipen op keukenpapier. Leg ze op de sneetjes brood en giet de saus erover.

* recept is van Onno Kleyn

Oeufs en meurette