De wijngaarden van de Muscadet liggen zo dicht bij zee dat zij de ook wel wijngaarden van Neptunis worden genoemd. De beste wijngaarden liggen tussen de zijrivieren van de loire de Sèvre en de Maine. Dit is het meest westelijke deel van de loire vallei, de bodem bestaat hier vooral uit leisteen, graniet, kalksteen zandgrond en kiezels.
Melon de Bourgogne

Melon de Bourgogne
In tegenstelling tot de naam wordt voor de vinificatie gebruik gemaakt van de Melon de Bourgogne, deze weinig bekende druif werd tot het begin van de 18de eeuw in de Bourgogne aangeplant. Melon de Bourgogne kan goed tegen kou, dat komt hier goed van pas, maar is zeer gevoelig voor meeldauw en grijze rot. Om deze ziekten te voorkomen plukken sommige wijnboeren hun druiven te vroeg. Het gevolg van te vroege pluk laat zich raden; niet geheel rijpen druiven met weinig suikers en veel zuren, waardoor er geen harmonie in de wijn komt.
Sûr lie
Nog een stapje hoger in kwaliteit zijn de wijnen die sûr lie, op hun droesem rijpen. Pas als in de lente de wijn wordt gebotteld vindt een voorzichtige filtering plaats dit om de wijn helder te maken en zo min mogelijk met zuurstof in aanraking te laten komen. Bovendien geeft deze werkwijze bij zeer jonge Muscadets een licht aangename tinteling mee. Muscadet is met het gebruik van Melon de Bourgogne de grootste mono-cepage wijngaard van Frankrijk. En heeft al een appelation d`origine controlée sinds 1936. Een van de regels van de A.O.C. is dat de wijnen in de periode van 1 maart tot 30 november volgend op de oogst worden gefilterd en gebotteld. Officieel beëdigde keurders proeven elk jaar de wijn, pas na hun goedkeuring mag de wijnmaker de aanduiding sûr lie gebruiken.
Het succes van Locavigne wordt ten eerste bepaald door de kwaliteit van de wijnen (en de makers ervan). Ten tweede door de grote groep trouwe huurders van wie een aantal al sinds 1988 onafgebroken huurt.
Wijnen van andere druivensoort
Naast een aantal Muscadets (van o.a. verschillende wijngaarden) maakt Alexandre Déramé ook wijnen van andere druivensoorten dan melon de Bourgogne. Deze wijnen van Gamay, Gros Plant, Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Noir en Folle Blanche, mogen niet het predikaat A.O.C. gebruiken, deze wijnen worden als Vin de Pays verkocht. Dit zijn zeer aangename streek wijnen. Alexandre Déámé heeft ook een website kijk op www.domainederame.com voor meer informatie Voorwaarden Muscadet >>
Wetgeving vernieuwd
Wat is er veranderd in de wijnwetgeving voor de Muscadetwijnen
Het moest er eens van komen, een aanpassing in de wetgeving voor de wijnen uit Le Pays Nantais, en met name voor de Muscadetwijnen.
Muscadet is de naam van de wijnen geproduceerd van de melon de bourgogne-druif en niet van het gebied waar deze wijnen vandaan komen, dat is Le Pays Nantais, vernoemd naar de stad Nantes.
De “oude” regelgeving stamt uit het begin van de ‘30er jaren van de vorige eeuw.
Er waren grofweg 2 classificaties:
1) Muscadet
2) Muscadet sèvre-et-maine
Na jaren van voorbereiding en heel veel discussiëren is in 1994 de wetgeving aangepast.
Naast de eerste 2 a.o.c.’s de voorloper van de huidige a.o.p dat staat voor appellation d’origine protégée, zijn er 2 a.o.p. bij gekomen nl.
3) Muscasdet Côtes de Grandlieu
4) Muscadet Coteaux de la Loire
Sinds 2011 zijn daarbij gekomen de 3 cru in de gemeentes:
Clisson, Gorges en Le Pallet.
Wat zijn de verschillen in de diverse classificaties?
De opbrengsten zijn gelimiteerd, wijn met de aanduiding:
Muscadet (1) mogen uit het gehele gebied komen dat hier voor is vastgesteld. De maximale opbrengst is 65 hl per ha.
Muscadet sèvre-et-maine (2) De grootste classificatie, hier komt ruwweg 75% van alle Muscadet vandaan en is gelegen tussen de rivieren de Sèvre en de Maine en ligt ten zuiden van Nantes 50km tot 80km van de kust. Hier geldt een opbrengst maximum van 55 hl per ha.
Muscadet Côtes de Grandlieu (3) dit gebied ligt ten zuiden van Nantes in de directe omgeving van een van Frankrijkgrootste meren Lac de Grand-Lieu, ook hier 55 hl per ha en er worden strengere eisen aan de vinificatie en de bodemgesteldheid gesteld.
Muscadet Coteaux de la Loire (4) gelgen ten noordoosten van Nantes vaak met lage hellingen aan de Loire ook hier een opbrengst maximum van 55hl per ha.
Binnen het Sèvre-et-maine gebied zijn 3 dorpen die sinds 2011 het predicaat Cru mogen dragen.
Het zijn de dorpen Clisson, Gorges en Le Pallet, 65 wijnboeren uit deze 3 dorpen mogen, indien zij aan alle strenge eisen voldoen, de toevoeging Cru op hun etiket voeren. Vooral de bodem waarop deze 3 dorpen zijn gelegen speelt een belangrijk rol voor het verkrijgen van het predicaat Cru. Op termijn is het de bedoeling dat het aantal dorpen met de Cru-status tot 10 zal worden uitgebreid, waaronder ook Mouzillon waar de wijngaarden van Alexandre Déramé zijn gelegen. Er zal echter nog flink wat water door de Loire moeten stromen voor het zover is.