De wijngaarden van de Muscadet liggen zo dicht bij zee dat zij de ook wel wijngaarden van Neptunis worden genoemd. De beste wijngaarden liggen tussen de zijrivieren van de loire de Sèvre en de Maine. Dit is het meest westelijke deel van de loire vallei, de bodem bestaat hier vooral uit leisteen, graniet, kalksteen zandgrond en kiezels.

Melon de Bourgogne

Melon de Bourgogne

Melon de Bourgogne

In tegenstelling tot de naam wordt voor de vinificatie gebruik gemaakt van de Melon de Bourgogne, deze weinig bekende druif werd tot het begin van de 18de eeuw in de Bourgogne aangeplant. Melon de Bourgogne kan goed tegen kou, dat komt hier goed van pas, maar is zeer gevoelig voor meeldauw en grijze rot. Om deze ziekten te voorkomen plukken sommige wijnboeren hun druiven te vroeg. Het gevolg van te vroege pluk laat zich raden; niet geheel rijpen druiven met weinig suikers en veel zuren, waardoor er geen harmonie in de wijn komt.

Sûr lie

Nog een stapje hoger in kwaliteit zijn de wijnen die sûr lie, op hun droesem rijpen. Pas als in de lente de wijn wordt gebotteld vindt een voorzichtige filtering plaats dit om de wijn helder te maken en zo min mogelijk met zuurstof in aanraking te laten komen. Bovendien geeft deze werkwijze bij zeer jonge Muscadets een licht aangename tinteling mee. Muscadet is met het gebruik van Melon de Bourgogne de grootste mono-cepage wijngaard van Frankrijk. En heeft al een appelation d`origine controlée sinds 1936. Een van de regels van de A.O.C. is dat de wijnen in de periode van 1 maart tot 30 november volgend op de oogst worden gefilterd en gebotteld. Officieel beëdigde keurders proeven elk jaar de wijn, pas na hun goedkeuring mag de wijnmaker de aanduiding sûr lie gebruiken.

Het succes van Locavigne wordt ten eerste bepaald door de kwaliteit van de wijnen (en de makers ervan). Ten tweede door de grote groep trouwe huurders van wie een aantal al sinds 1988 onafgebroken huurt.

Wijnen van andere druivensoort

Naast een aantal Muscadets (van o.a. verschillende wijngaarden) maakt Alexandre Déramé ook wijnen van andere druivensoorten dan melon de Bourgogne. Deze wijnen van Gamay, Gros Plant, Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Noir en Folle Blanche, mogen niet het predikaat A.O.C. gebruiken, deze wijnen worden als Vin de Pays verkocht. Dit zijn zeer aangename streek wijnen.  Alexandre Déámé heeft ook een website kijk op www.domainederame.com voor meer informatie Voorwaarden Muscadet >>